Strona Główna Struktura Działalność Badawcza Konferencje i Sympozja Laboratoria Oferty Wdrożeniowe
Strona Główna
O nas
Profesor dr Szczepan A. Pieniążek
Aktualności i Ważne Wydarzenia
Współpraca Międzynarodowa
Zakłady doświadczalne
Towarzystwa Naukowe
Katalog stron www
E-mail i dane teleadresowe pracowników
Kontakt


96-100 Skierniewice
ul. Pomologiczna 18
email: isad@insad.pl


Aktualności i Ważne Wydarzenia

Marzec
 

 

TESTY KONSUMENCKIE SUSZONYCH OWOCÓW
Warszawa, 19 marca 2009 r.


W dniu 19 marca 2009 odbyły się testy konsumenckie suszonych owoców. Dzięki uprzejmości kadry kierowniczej sieci hipermarketów TESCO suszone owoce były przedstawione respondentom w sklepie TESCO  przy ulicy Połczyńskiej w Warszawie.

 Prezentowane susze powstały w ramach projektu ISAFRUIT, którego głównym celem jest zwiększenie spożycia owoców wśród mieszkańców Unii Europejskiej, co w konsekwencji ma służyć poprawie zdrowia społeczeństwa europejskiego.

Prace prowadzone w Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa wykazały, że stosując proces osmozy przed właściwym suszeniem można otrzymać produkt atrakcyjny sensorycznie, o wysokich walorach zdrowotnych, który z powodzeniem mógłby zastąpić np. cukierki. Jednak to akceptacja ze strony konsumentów zdecyduje o powodzeniu tego typu przekąski na rynku. Suszone wiśnie i czarne porzeczki wyprodukowane w ISK przy współudziale partnera przemysłowego zostały więc poddane ocenie w teście konsumenckim. Jej głównym celem był wybór produktu najbardziej preferowanego przez konsumentów. Ponadto wzięto też pod uwagę wpływ informacji o wartości żywieniowo-zdrowotnej na akceptowalność prezentowanych suszonych owoców.

Suszone wiśnie i czarne porzeczki cieszyły się dość dużym zainteresowaniem wśród klientów hipermarketu TESCO. W  teście wzięło udział 111 osób w różnym wieku. Respondenci mieli wiele pytań dotyczących sposobu produkcji prezentowanych próbek. Większość wyrażała swoją aprobatę dla działań zmierzających do opracowania technologii produkcji nowych suszonych owoców - wiśni i porzeczek.
Suszone wiśnie i czarne porzeczki w kwietniu będą poddane takiej samej weryfikacji ze strony konsumentów we Francji i Holandii. Na podstawie otrzymanych wyników zostanie wybrany produkt, który ma największe szanse zaistnieć na rynku Unii Europejskiej.

Kierownikiem części przetwórczej projektu ISAFRUIT jest prof. dr hab. Witold Płocharski. Prace optymalizacyjne technologii suszenia wykonywane były pod kierunkiem dr Doroty Konopackiej.

     
     

Foto: Dorota Konopacka



Powrót do listy aktualnosci: 2009
Drukuj Wyślij
© Copyright 2006 Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa im. Szczepana Pieniążka, wszystkie prawa zastrzeżone / Kontakt: < Redaktor > < Webmaster >