Strona Główna Struktura Działalność Badawcza Konferencje i Sympozja Laboratoria Oferty Wdrożeniowe
Strona Główna
Projekt Zintegrowany "ISAFRUIT"
Wykonawcy Projektu w ISK
Polscy Partnerzy w Projekcie
Spotkanie Dania 8-10.02. 2006r.
Spotkanie Skierniewice 14.10.2006r.
Spotkanie Skierniewice 6-8.03.2008r.


96-100 Skierniewice
ul. Pomologiczna 18
email: isad@insad.pl


Projekt Zintegrowany "ISAFRUIT"

Komisja Europejska podpisała kontrakt na realizację Projektu  Zintegrowanego "ISAFRUIT" w ramach  - 6 PR UE (IP).
                                              
 Tytuł projektu: „Zwiększanie spożycia owoców poprzez międzydyscyplinarne podejście prowadzące do uzyskania  wysokiej jakości produktu za pomocą zrównoważonych i bezpiecznych dla środowiska  metod”. (“Increasing Fruit consumption through a trans disciplinary approach leading to High quality produce from environmentally safe, sustainable methods”).

Akronim:  ‘ISAFRUIT’ 

 www.isafruit.org lub www.isafruit.eu

 ISAFRUIT (pdf)
Okres realizacji projektu:  2006 – 2010

 


 

 

Koordynator Konsorcjum: dr O. Callesen, Danish Institute of Agricultural Sciences, Aarslev, Dania

Kraje uczestniczące: Belgia, Dania, Francja, Grecja, Hiszpania, Holandia, Irlandia, Niemcy, Norwegia, Nowa Zelandia, Polska, Słowenia, Stany Zjednoczone, Szwajcaria, Wielka Brytania, Włochy (16 krajów).

Projekt zainicjowany przez EUFRIN – European Fruit Research Network

W projekcie uczestniczą 43 instytucje naukowe (uniwersytety, instytuty i stacje badawcze) oraz 22 SME’s (małe i średnie przedsiębiorstwa).
Na projekt składa się 7 działów (filarów), których koordynatorzy są jednocześnie członkami zarządu projektu:

  1. Działania w łańcuchu dostawczym spełniające wymagania konsumenta (koordynator inż. Karin Zimmermann, Holandia).
  2. Owoce a zdrowie ludzi (koordynator prof. Lars Ove Dragsted, Dania).
  3. Poprawa atrakcyjności i wartości odżywczej przetworzonych owoców (koordynator prof. Witold Płocharski, Polska).
  4. Jakość, bezpieczeństwo i zrównoważona produkcja. Zarządzanie działaniami pozbiorczymi (koordynator dr Alex Van Schaik, Holandia)
  5. Jakość, bezpieczeństwo i zrównoważona produkcja. Udoskonalenie działań przedzbiorczych (koordynator dr Lukas Bertschinger, Szwajcaria).
  6. Genetyka jakości owoców i wprowadzenie do produkcji lepszych odmian (koordynator dr Yves Laspinasse, Francja).
  7. Wykorzystanie wiedzy (koordynator prof. Luca Corelli Grappadelli, Włochy).


 Strona internetowa programu Peaple
opracowana w ramach projektu ISAFRUIT  www.peaple-dss.pl



Drukuj Wyślij
© Copyright 2006 Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa im. Szczepana Pieniążka, wszystkie prawa zastrzeżone / Kontakt: < Redaktor > < Webmaster >